Почетак | Политика регионалног развоја Европске уније | Подршка ЕУ Србији | Прекогранична и транснационална сарадња | Програми прекограничне сарадње Европске уније за период 2007-2013. у којима учествује Република Србија

Програми прекограничне сарадње Европске уније за период 2007-2013. у којима учествује Република Србија

У периоду 2007-2013, Република Србија има могућност да учествује у шест програма прекограничне сарадње са суседним државама – Мађарском, Бугарском, Румунијом, Хрватском, Босном и Херцеговином, Црном Гором.

ИПА Програм прекограничне сарадње Мађарска–Србија 2007-2013.

Територије обухваћене програмом
Мађарски окрузи: Чонград и Бач-Кишкун
Окрузи у Србији: Западнобачки, Севернобачки, Севернобанатски и Јужнобачки
Прикључени региони: Јужнобанатски округ и Сремски округ

Управљање програмом: Заједничко управљање, према коме Мађарска управља програмом према моделу децентрализованог управљања, који се примењује у земљама чланицама ЕУ, док Србија управља програмом према моделу централизованог управљања. Седиште Заједничког техничког секретаријата је у Будимпешти у Мађарској, а информативни центар/канцеларија за пружање информација организацијама са територије Републике Србије налази се у Суботици.

Више информација: www.hu-srb-ipa.com

ИПА Програм прекограничне сарадње Румунија–Србија 2007–2013.

Територије обухваћене програмом
Окрузи у Румунији: Тимиш, Караш-Северин и Мехединци
Окрузи у Србији: Севернобанатски, Средњебанатски, Јужнобанатски, Браничевски и Борски.

Управљање програмом: Заједничко управљање, према коме Румунија управља програмом по моделу децентрализованог управљања, који се примењује у земљама чланицама ЕУ, док Србија управља програмом према моделу централизованог управљања. Седиште Заједничког техничког секретаријата је у Темишвару у Румунији, а информативни центар/канцеларија за пружање информација организацијама са територије Републике Србије налази се у Вршцу.

Више информација: www.romania-serbia.net

ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска–Србија 2007-2013.

Територије обухваћене програмом
Региони у Бугарској: Видин, Монтана, Софија, Перник, Ћустендил и Софија град.
Српски окрузи: Борски, Зајечарски, Нишавски, Пиротски, Јабланички и Пчињски.

Управљање програмом: Заједничко управљање, према коме Бугарска управља програмом према моделу децентрализованог управљања, који се примењује у земљама чланицама ЕУ, док Србија управља програмом према моделу централизованог управљања. Седиште Заједничког техничког секретаријата је у Софији у Бугарској, а информативни центар/канцеларија за пружање информација организацијама са територије Републике Србије налази се у Нишу.

Више информација: www.ipacbc-bgrs.eu/scc

ИПА Програм прекограничне сарадње Србија–Хрватска 2007-2013.

Територије обухваћене програмом
Хрватске жупаније: Осјечко-барањска, Вуковарско-сријемска, док у суседна подручја спадају Пожешко-славонска и Бродско-посавска жупанија.
Окрузи у Србији: Севернобачки, Јужнобачки, Западнобачки, Сремски и  Мачвански округ.

Управљање програмом: Хрватска управља програмом према моделу децентрализованог управљања, док Србија управља програмом према моделу централизованог управљања. Седиште Заједничког техничког секретаријата је у Загребу у Хрватској, а информативни центар (канцеларија) за организације је са територије Републике Србије у Сремској Митровици.

Више информација:  www.croatia-serbia.com

ИПА Програм прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2007–2013.

Територије обухваћене програмом
Региони у БиХ: Сарајевски економски регион и Североисточни економски регион.
Окрузи у Србији: Сремски, Мачвански, Златиборски и Колубарски округ.

Управљање програмом: Транзиционо управљање, према коме обе земље управљају програмом према моделу централизованог управљања. Седиште Заједничког техничког секретаријата је у Ужицу у Србији, а информативни центар/канцеларија за пружање информација организацијама са територије Републике Босне и Херцеговине у Тузли.

Више информација:  www.srb-bih.org

ИПА Програм прекограничне сарадње Србија – Црна Гора 2007–2013.

Територије обухваћене програмом
Окрузи у Србији: Рашки и Златиборски округ.
Општине у Црној Гори: Пљевља, Бијело Поље, Беране, Рожаје, Плав, Андријевица, Колашин, Мојковац, Жабљак, Плужине, Шавник и Никшић, док суседне области, у складу са чланом 97. Уредбе о спровођењу ИПА, обухватају Подгорицу, Даниловград и Цетиње.

Управљање програмом: Транзиционо управљање, према коме обе земље управљају програмом према моделу централизованог управљања. Седиште Заједничког техничког секретаријата је у Пријепољу у Србији, а информативни центар/канцеларија за пружање информација организацијама са територије Републике Црне Горе у Бијелом Пољу.

Више информација:  www.cbcsrb-mne.org

  • Штампај