Početak | Politika regionalnog razvoja Evropske unije | Podrška EU Srbiji | Regionalno društveno-ekonomski program razvoja (RDEPR)

Regionalno društveno-ekonomski program razvoja (RDEPR 2)

Regionalno društveno-ekonomski program razvoja (RDEPR 2) je program tehničke pomoći EU sa ciljem pružanja podrške regionalnim agencijama za razvoj u Srbiji.

Sveobuhvatan cilj projekta je jačanje kapaciteta u Srbiji za izradu i sprovođenje politike kojom bi se postigao ujednačen teritorijalni društveno-ekonomski razvoj u skladu sa zahtevima koje postavlja priključenje EU.

Svrha projekta je unapređenje kapaciteta regionalnih agencija za razvoj i drugih regionalnih i opštinskih interesnih grupa za planiranje i sprovođenje regionalnog razvoja.

RDEPR 2 koji je pokrenut u junu 2009. godine sa ciljem da poboljša kapacitete regionalnih agencija za razvoj. Projektom je podržano devet regionalnih agencija, čija sedišta su u Kragujevcu, Kraljevu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Požarevcu, Zaječaru, Zrenjaninu i Užicu.

Program će takođe pružiti pomoć drugim regionalnim i opštinskim interesnim stranama uključenim u regionalni razvoj u čitavoj Srbiji.

Tehnička pomoć se sastoji od četiri ključne komponente:

  • Podrška regionalnim agencijama za razvoj,
  • Glas u prilog lokalnih i regionalnih interesnih strana,
  • Međuopštinska saradnja, podrška i učenje i
  • Podrška Fonda bespovratne pomoći

Fond bespovratne pomoći za regionalni razvoj

Osnovna svrha RDEPR 2 je kreiranje i podrška novim mogućnostima za zapošljavanje i očuvanje postojećih radnih mesta. Zbog toga je i osnovan Fond bespovratne pomoći, vredan 9.000.000 evra, koji finansira EU, a kojim se podržavaju regionalni projekte koji direktno utiču na kreiranje radnih mesta i razvoj biznisa.

Projekat finansira Evropska unija, a u ime Delegacije Evropske unije sprovodi međunarodni konzorcijum predvođen WYG International uz učešće HCL Consultants, Triabal Helm i Oxford Policy Management.

Kontakt:
Njegoševa br. 5, sprat 2, Beograd
Telefon: + 381 11 364 0044, 364 0045

  • Štampaj