Programi prekogranične saradnje Evropske unije za period 2007-2013. u kojima učestvuje Republika Srbija

U periodu 2007-2013, Republika Srbija ima mogućnost da učestvuje u šest programa prekogranične saradnje sa susednim državama – Mađarskom, Bugarskom, Rumunijom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom.

IPA Program prekogranične saradnje Mađarska–Srbija 2007-2013.

Teritorije obuhvaćene programom
Mađarski okruzi: Čongrad i Bač-Kiškun
Okruzi u Srbiji: Zapadnobački, Severnobački, Severnobanatski i Južnobački
Priključeni regioni: Južnobanatski okrug i Sremski okrug

Upravljanje programom: Zajedničko upravljanje, prema kome Mađarska upravlja programom prema modelu decentralizovanog upravljanja, koji se primenjuje u zemljama članicama EU, dok Srbija upravlja programom prema modelu centralizovanog upravljanja. Sedište Zajedničkog tehničkog sekretarijata je u Budimpešti u Mađarskoj, a informativni centar/kancelarija za pružanje informacija organizacijama sa teritorije Republike Srbije nalazi se u Subotici.

Više informacija: www.hu-srb-ipa.com

IPA Program prekogranične saradnje Rumunija–Srbija 2007–2013.

Teritorije obuhvaćene programom
Okruzi u Rumuniji: Timiš, Karaš-Severin i Mehedinci
Okruzi u Srbiji: Severnobanatski, Srednjebanatski, Južnobanatski, Braničevski i Borski.

Upravljanje programom: Zajedničko upravljanje, prema kome Rumunija upravlja programom po modelu decentralizovanog upravljanja, koji se primenjuje u zemljama članicama EU, dok Srbija upravlja programom prema modelu centralizovanog upravljanja. Sedište Zajedničkog tehničkog sekretarijata je u Temišvaru u Rumuniji, a informativni centar/kancelarija za pružanje informacija organizacijama sa teritorije Republike Srbije nalazi se u Vršcu.

Više informacija: www.romania-serbia.net

IPA Program prekogranične saradnje Bugarska–Srbija 2007-2013.

Teritorije obuhvaćene programom
Regioni u Bugarskoj: Vidin, Montana, Sofija, Pernik, Ćustendil i Sofija grad.
Srpski okruzi: Borski, Zaječarski, Nišavski, Pirotski, Jablanički i Pčinjski.

Upravljanje programom: Zajedničko upravljanje, prema kome Bugarska upravlja programom prema modelu decentralizovanog upravljanja, koji se primenjuje u zemljama članicama EU, dok Srbija upravlja programom prema modelu centralizovanog upravljanja. Sedište Zajedničkog tehničkog sekretarijata je u Sofiji u Bugarskoj, a informativni centar/kancelarija za pružanje informacija organizacijama sa teritorije Republike Srbije nalazi se u Nišu.

Više informacija: www.ipacbc-bgrs.eu/scc

IPA Program prekogranične saradnje Srbija–Hrvatska 2007-2013.

Teritorije obuhvaćene programom
Hrvatske županije: Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, dok u susedna područja spadaju Požeško-slavonska i Brodsko-posavska županija.
Okruzi u Srbiji: Severnobački, Južnobački, Zapadnobački, Sremski i  Mačvanski okrug.

Upravljanje programom: Hrvatska upravlja programom prema modelu decentralizovanog upravljanja, dok Srbija upravlja programom prema modelu centralizovanog upravljanja. Sedište Zajedničkog tehničkog sekretarijata je u Zagrebu u Hrvatskoj, a informativni centar (kancelarija) za organizacije je sa teritorije Republike Srbije u Sremskoj Mitrovici.

Više informacija:  www.croatia-serbia.com

IPA Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2007–2013.

Teritorije obuhvaćene programom
Regioni u BiH: Sarajevski ekonomski region i Severoistočni ekonomski region.
Okruzi u Srbiji: Sremski, Mačvanski, Zlatiborski i Kolubarski okrug.

Upravljanje programom: Tranziciono upravljanje, prema kome obe zemlje upravljaju programom prema modelu centralizovanog upravljanja. Sedište Zajedničkog tehničkog sekretarijata je u Užicu u Srbiji, a informativni centar/kancelarija za pružanje informacija organizacijama sa teritorije Republike Bosne i Hercegovine u Tuzli.

Više informacija:  www.srb-bih.org

IPA Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2007–2013.

Teritorije obuhvaćene programom
Okruzi u Srbiji: Raški i Zlatiborski okrug.
Opštine u Crnoj Gori: Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Rožaje, Plav, Andrijevica, Kolašin, Mojkovac, Žabljak, Plužine, Šavnik i Nikšić, dok susedne oblasti, u skladu sa članom 97. Uredbe o sprovođenju IPA, obuhvataju Podgoricu, Danilovgrad i Cetinje.

Upravljanje programom: Tranziciono upravljanje, prema kome obe zemlje upravljaju programom prema modelu centralizovanog upravljanja. Sedište Zajedničkog tehničkog sekretarijata je u Prijepolju u Srbiji, a informativni centar/kancelarija za pružanje informacija organizacijama sa teritorije Republike Crne Gore u Bijelom Polju.

Više informacija:  www.cbcsrb-mne.org